HET MODERNSTE FOOD CENTER VAN NEDERLAND

Duurzaamste bedrijventerrein van Nederland

ABC Westland Agri & Food duurzaamste bedrijventerrein van Nederland

Vrijdag 1 juli werden 16.000 zonnepanelen inbedrijf gesteld op bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food door gedeputeerde mevrouw Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland en wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland. ABC Westland mag zich nu het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland noemen en is daarmee de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland.

Het nieuwe systeem past volledig in het duurzaamheidsbeleid van het bedrijventerrein. Op het terrein van ABC Westland Agri & Food in Poeldijk worden nieuwe bedrijfspanden al jaren gebouwd met een hoge isolatiewaarde en LED-verlichting, en wordt de restwarmte vanuit de buitenlucht en koelinstallaties gebruikt voor het verwarmen van kantoren. Met de installatie van de zonnepanelen wordt ook ingespeeld op de steeds sterker wordende behoefte van de internationale supermarkten om de CO2 footprint van groenten en fruit te verlagen. Meer dan 50 groenten en fruit-gerelateerde bedrijven op ABC Westland gaan hiermee hun bedrijfspanden, kantoren en koelcellen koelen en verlichten met duurzame energie.

De 16.000 zonnepanelen van elk 260 Wattpiek zijn geleverd en geïnstalleerd door SolarNRG uit Poeldijk en zijn aangesloten op het lichtnet door Kuyvenhoven Electrotechniek uit ’s-Gravenzande. De panelen zorgen gezamenlijk voor een totale duurzame energieopbrengst van circa 4.000.000 kWh per jaar. Hiermee wordt 40% van het totale elektraverbruik van de verhuurde bedrijfspanden duurzaam opgewekt. Dat staat gelijk aan de energiebehoefte van ruim 1.000 huishoudens. Tegelijkertijd wordt hierdoor de CO2 uitstoot verminderd met circa 2.000 ton per jaar. Het grootschalige project is economisch haalbaar vanwege de SDE+ subsidie, die ABC Westland heeft ontvangen van RVO.

Foto: Van links naar rechts: Gedeputeerde mevrouw Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland, Herwi Rijsdijk directeur van ABC Westland Beheer en wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland

 

Deel dit bericht: